om_titel

Tångeröds ekoby – en ny sorts ekoby

Vår version av “ekoby” är inte den man brukar prata om i gängse mening. Nej, det som växer fram på Tjörn just nu är en samling bostäder för alla som ser ekologi och hållbart tänkande som två naturliga beståndsdelar, men som lika självklart ställer krav på moderna, sunda och smarta lösningar som gör boendelivet enklare.
Dessutom lägger vi stor vikt vid själens välbefinnande när vi skapar vårt ekologiska boende. Det gör vi genom att ge optimala förutsättningar för den sociala gemenskapen, möjligheten för alla att odla grönsaker och blommor samt i den harmoniska arkitekturen.

Låter det här som en ekoby i din smak? Ta en tur till Höviksnäs, sup in atmosfären och spana ut över havet som skymtar vid horisonten. Sa vi förresten att kommunikationerna dit är alldeles utomordentliga?

odling

VAD ÄR TÅNGERÖDS EKOBY?

Tångeröds ekoby kommer bli ett bostadsområde för dig som tycker om när helhetstänkande och sund livsmiljö står i fokus. Ekobyn ligger i Höviksnäs på östra sidan av Tjörn, 45 minuter från Göteborg, och kommer att bestå i ett femtiotal lägenheter av blandade storlekar. Både bostadsrätter och hyresrätter. Vissa av bostadsrätterna kommer att bli så kallade byggemenskaper. Det innebär att de som ska bo i lägenheterna utvecklar och planerar bostäderna tillsammans. Tångeröds ekoby kommer att uppföras i etapper fram till 2020. De första husen, BRF Änghusen, stod klara våren 2018.

tangerod_oversikt

Att leva i Tångeröds ekoby

Grundtanken är att det skall det vara enkelt att leva hållbart. Enkelt och trivsamt. De vackra husen är byggda i sunda material och med väl genomtänkta system för uppvärmning och ventilation. Gemenskapen är också viktig. Vi fokuserar på att skapa naturliga mötesplatser, bland annat i form av ett gemensamt och centralt placerat ekobyhus. Ett hjärta i området som blir en naturlig samlingsplats för aktiviteter och möten.

Livskvalitet och estetik

 

De mest uppenbara livskvalitetshöjarna i Tångeröds ekoby är att havet är närmsta granne och att man har ett kulturlandskap inpå knuten.
Bostäderna kombinerar det moderna med det vackert genuina. Arkitekturen knyter an både till platsens tradition och tar tillvara på dagens kunskap om hållbara hus. Invändigt finns det generös rymd och fasaderna har ett naturnära uttryck.

Resurs- och
energieffektivitet

 

Både bostäderna och området är utformat för att underlätta för de boende att minska sin resursanvändning. Det skall vara lätt att göra rätt. Två exempel på detta är att husen byggs av massivträ och har solceller på taken.

Odlingsmöjligheter

 

Odlingsmöjligheter är något vi har prioriterat i Tångeröds ekoby. Därför finns det möjlighet att odla både i direkt anslutning till husen och i form av odlingslotter. I ekobyn finns en odlingsförening dit man kan vända sig om man är intresserad av en odlingslott. Om du vill veta mer, kontakta Tinna Harling, [email protected]

Tidsplan

tidsplan

OM ARKITEKTUREN

Husen i Tångeröds ekoby är utformade för att främja både fysisk och psykisk hälsa genom sitt utförande och sin gestaltning. Bostäderna kombinerar det moderna med det vackert genuina och arkitekturen knyter an till platsens tradition. Estetiken står i centrum med generös rymd inne i husen, genomtänkta detaljer och ett naturnära uttryck i fasaderna. De vackra husen är byggda i sunda material och med väl genomtänkta system för uppvärmning och ventilation. Husen byggs i massivträ, och tillsammans med solceller på taken och husens låga energianvändning så minskas det ekologiska fotavtrycket redan från början.

Kajsa Brosché, arkitekt SAR/MSA
Fanny Sernhede, arkitekt SAR/MSA

OM OSS

Bakom projektet står Tångeröds Fastighetsutvecklings AB som utgörs av inobi, som också är husens arkitekter, och Karl-Ers Utveckling. Bygger gör Tjörn-företaget Hansson & söner.

Bjurfors

 

För frågor och intresseanmälan gällande försäljningen av bostadsrätter vänligen kontakta:

 

SIGVARD EKBERG

 

E-POST:
[email protected]

 

TELEFON:
0731-51 15 04

 

 

ANETTE GRUNDITZ ERIXON

 

E-POST:
[email protected]

 

TELEFON:
0708-66 08 90

 

HEMSIDA:
www.bjurfors.se/glantan

Kontakta oss

 

Har du frågor gällande Tångeröds ekoby är du varmt välkommen att kontakta:

 

MAGNUS PETTERSSON

 

E-POST:
[email protected]

 

TELEFON:
031 – 380 20 42